Home » Weblog Boerderij Verbouwen: Tips, Adviezen, Kosten bij Boerderij Verbouwen » Weblog » Dakconstructie boerderij ernstig aan vervanging toe

Dakconstructie boerderij ernstig aan vervanging toe

Onlangs werd ik uitgenodigd in een te verbouwen boerderij in Veessen te Overijssel, ergens aan de IJssel tussen Zwolle en Deventer. Er werd me gevraagd om eens nader kennis te komen maken en mijn licht te laten schijnen op het geheel aan verbouwmogelijkheden.

Hoewel deze fraaie boerderij het achterhuis miste (dat was ooit afgebroken wegen overcompleet en waarschijnlijk de slechte staat), was het voorhuis zeer de moeite waard om behouden te blijven. Geen monument (waarom is dan vaak de vraag) maar met wel veel monumentale kenmerken zowel interieur als exterieur. Het opvallendste gedeelte bevond zich echter op zolder, zie ook de foto.

Hier werd duidelijk dat het dak ooit een rieten dak was geweest. Het riet was, hoogstwaarschijnlijk wegens nieuwe inzichten van voornaamheid en functionaliteit, door de veel zwaardere dakpannen op asbest vervangen.
De dakconstructie zelf was daarbij met een ratjetoe aan latten en ander houtwerk aangepast aan het nieuwe gewicht, hetgeen een lijnenspel teweeg bracht dat tegenwoordig als een waar kunstwerk beschouwd zou kunnen worden.
Hieruit bleek weer eens duidelijk de anarchistische inslag van de boer: ‘geen vergunning nodig en gewoon leven lekker timmeren en spijkeren…’

Helaas helaas, het asbest moet in ieder geval verwijderd worden -na eerst de dakpannen- en de zolder moet leefbaar worden, dus de hele dakconstructie moet opnieuw.
Dat zal waarschijnlijk met geïsoleerde dakplaten gebeuren, mogelijk volgt er dan weer een rieten dak…bij elkaar een hele klus, waarvan Bureau_ Boerderij Verbouwen het een en ander af weet.

Wij pakken zoiets graag aan! 02-2017

ps. onlangs (09-2019) kwam ik op mijn omzwervingen weer eens langs deze boerderij, waarvoor ik offerte had gedaan in 2017, er was na ruim 2 1/2 jaar niets gebeurd, de boerderij verkeerde nog steeds in een staat van verregaand verval. De vraag rijst of de bewoners zich verkeken hebben alvorens eigenaar te worden: vraag tijdig om een aankoop-en verbouwadvies aan:

Bureau Boerderij Verbouwen Deventer

Eelco Prent 06 5373 4131