Home » Weblog Boerderij Verbouwen: Tips, Adviezen, Kosten bij Boerderij Verbouwen » Weblog » WAT KOST EEN BOERDERIJ VERBOUWEN? Adviezen op Locatie tbv. aankoop en/of verbouwing van een boerderij

WAT KOST EEN BOERDERIJ VERBOUWEN? Adviezen op Locatie tbv. aankoop en/of verbouwing van een boerderij

Correspondentie enkele Opdrachtgevers betreft aankoopadvies en raming van de kosten bij boerderij verbouwen

 

Bruchem (Gemeente Zaltbommel, Gelderland)

Correspondentie betreffende aanvraag aankoopadvies boerderij

Er werd afgezien van het doen van een bod na een aankoop-advies op locatie door Bureau_Boerderij Verbouwen. Na een nadere inspectie van het geheel en inventarisatie van de wensen van de opdrachtgever bleek de boerderij in slechte staat en het budget om deze te renoveren niet optimaal..

 

Geachte heer Prent,
In onze zoektocht naar informatie over het renoveren van een boerderij zijn wij op uw website terecht gekomen. Het is al langere tijd een droom van ons om een woonboerderij te kopen.
Wij hebben een boerderij op het oog waar we afgelopen maandag een bouwkundig onderzoek hebben laten doen. Uit het rapport komt naar voren dat de dakconstructie (riet-gedekt) niet in orde is en de nodige aandacht vergt. Dit terwijl het rieten dak in 2007 volledig is vervangen.
De exacte omschrijving is dat er enkele belangrijke constructieve onderdelen (spant, raveling, gording) ontbreken en/of een deel daarvan zijn verwijderd. Het gewicht van het dakvlak wordt nu deels doorbelast aan onderdelen die hier niet op zijn berekend. De constructie is verzwakt en dient te worden hersteld. Verder spreekt de inspecteur in zijn rapport over doorzadeling van het dak omdat de afstand tussen de gordingen te groot is waardoor het dakvlak onvoldoende wordt ondersteund.
Het is aan de binnenzijde duidelijk zichtbaar dat het dak doorzakt en een “golfbeweging” maakt. Het advies is om een constructeur naar het dak te laten kijken….
Wij hebben de woning nog niet gekocht omdat wij een heel goed beeld willen krijgen van de kosten die een renovatie met zich meebrengt. U zult als geen ander begrijpen dat wij ons nu afvragen wat de vervolgstappen moeten zijn.
Wij zouden het zeer op prijs stellen als u ons advies kunt geven over hoe nu verder te gaan. Met name met betrekking tot het dak en de houten gebinten.
Wij kijken uit naar uw reactie.
Hartelijk dank en vriendelijke groet,

J. en J. B. Te Den Haag

____________

Beste Eelco,

Hartelijk dank voor de extra informatie en excuses voor de late reactie.

Wij willen graag van je advies gebruik maken. Op dit moment hebben wij een optie op het de boerderij, echter de makelaar is wat ongeduldig. Dit zal ongetwijfeld een onderdeel van het spel zijn!

 

Is het mogelijk om aanstaande woensdag in de morgen af te spreken? Wij zullen dan het bouwkundig rapport ook meenemen.

Wij willen echt goed weten wat de reële kosten zijn die gemoeid gaan met het renoveren van deze boerderij. Met name gezien de onverwachte uitkomst van de bouwkundige keuring waaruit blijkt dat het dak hersteld moet worden.

Daarnaast zou het natuurlijk ook fijn zijn om in een later stadium van gedachte te wisselen over onze ideeën betreffende de verdere renovatie, dit is echter afhankelijk van wel of niet kopen van de woning.

____________

 

Beste J en J,

Voor de duidelijkheid even een toelichting:

– een adviesgesprek is bedoeld om ter plaatse de boerderij gezamenlijk goed te bekijken en de opdrachtgever te adviseren en van eerste ideeën te voorzien.

Zo’n adviesgesprek is dus breed gericht en brengt meer duidelijkheid in en richting aan bij een eerste wens tot aankoop, de mogelijkheden van verbouw en bewoning van de boerderij.

Wat kun je er mee in relatie tot jullie wensen. Er zal aldus veel aan bod komen naast een specifiek bouwkundig advies.

– er kan wel weinig gezegd worden over de reëlekosten van een verbouwing of onderdelen zonder dat er eerst een helder plan, een inventarisatie en ontwerp is, dan kom je in de buurt van een gedegen haalbaarheidsonderzoek

– bedoeld wordt hier een raming van verbouwkosten nav. een eerste adviesgesprek en wensenlijst van jullie (er is speciale checklist annex lijst met 100 actiepunten beschikbaar) en de grootte en de staat van het bouwwerk (een raming van de verbouwkosten gebeurt aan de hand van referentie-projecten).

Hierin zit uiteraard een zekere marge, maar hiermee kun je prima uit de voeten in eerste instantie én nav. je totale bouwbudget de hoogte van een eventuele bod bepalen.

– gemaakte advieskosten worden bij een eventuele vervolgopdrachten weer verrekend

– mijn advies is om niet alleen met aannemers te gaan kijken, deze stellen de zaken liever wat gunstiger voor om aan een opdracht te komen, waarbij het later altijd weer kan tegenvallen.

– daarentegen zijn wij onafhankelijk in onze adviesvorming

HGroet,

Eelco Prent, Bureau_Boerderij Verbouwen

____________

 

Beste Eelco,

We hebben je hulp en advies als zeer prettig en verhelderend ervaren. Wij zien inderdaad af van de boerderij (die beslist een miskoop was geweest…) in Bruchem en gaan vol enthousiasme opzoek naar een andere boerderij. Afhankelijk van het object zullen we je hulp zeker weer inschakelen!

J. en J. B. te Den Haag

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

Aankoopadvies Boerderij Bathmen, Gem. Deventer, Overijssel

Deze boerderij werd aangekocht na een weloverwogen bod naar aanleiding van het advies door Bureau_Boerderij Verbouwen

 

Beste A. en M.

dank voor jullie uitnodiging om jullie te adviseren betreffende eventuele aankoop van de boerderij

Bijgaand nog een paar opmerkingen, een aantal bespraken we ter plaatse, zie verder zeker ook het reeds aanwezige, echter summiere, bouwtechnisch rapport.

 

– facturen overleggen van behandeling houtvernielers

– welke  isolatiematerialen buitenwanden, vloeren en dak zijn exact gebruikt (facturen?!) waarbij de Rc-waarde van belang is, dit is de gecombineerde isolatiewaarde van de betreffende materialen en geeft een beeld hoe (goed) de woning geïsoleerd is. Ik vind dit van belang bij een woning van grote omvang.

– welk type en merk schroefdakplaat is gebruikt (met name welke Rc-waarde, zie hierboven)

– er is geen energielabel, dit is verplicht vanaf 2008, en wordt bij verkoop

– ventilatie aanbrengen noodzakelijk

– de venster-luiken zijn vastgeschroefd aan gevel (…)

– hoe zijn de linker en rechter zijgevel van het achterhuis constructief gestabiliseerd -zonder zichtbare trekstangen via de gebintstaanders naar de buitengevels

– boven aan de gebintstaanders links en rechts wijkt de constructie: vast te zetten, gebinten nakijken

 

Verder opmerkingen, zie ook bouwtechnisch rapport:

– bouwtechnisch rapport is tot een jaar na opname geldig, di. tot 19-6-2014 en is dus inmiddels twee jaar verlopen (opgave begroting is hiermee ook gedateerd, opgave van een aantal kosten ontbreekt sowieso)

– asbest kan inderdaad altijd in zo’n boerderij aanwezig zijn

– badkamer wandtegels ongelijk, zie verder rapport

– boven aanrecht waterdicht afwerken, bijv. met blanke acryllak, tegels, RVS-plaat

– grote achterdeuren: het beslag ontbreekt

 

Bovenstaande is een summiere opsomming van wat we zagen en bespraken en volgens het bijgeleverde bouwtechnisch rapport, echter dit rapport zegt niet volledig te zijn.

Ik adviseer jullie dan liever zelf een actueel bouwtechnisch rapport op te laten maken door en daarop een biedprijs te baseren naast een studie van vergelijkbare objecten in de regio. Een andere -eigen- en meer relevante makelaar kan jullie hierbij ook helpen.

Ik kan voor jullie een bouwtechnokeuring verzorgen en jullie aan een degelijke makelaar voorstellen.

Veel succes alvast in deze spannende tijd,

met hartelijke groet,

Eelco Prent, Bureau_Boerderij Verbouwen

_______________

Beste Eelco,

Nogmaals bedankt voor je verhelderende begeleiding afgelopen donderdag en ook bedankt voor je verslag met opmerkingen.

Wij hebben een groot aantal zaken bij de verkoper (via het makelaarskantoor) uitgezet en inmiddels al veel informatie in ons bezit. We hebben een certificaat en factuur ontvangen m.b.t. de behandeling tegen houtvernielers. Verder informatie over de isolatie en ook contactgegevens van aannemers die bepaalde klussen in de woning hebben uitgevoerd.

Al met al krijgen wij een goed inzicht in de staat van de woning en willen wij deze week de aankooponderhandeling met de verkoper starten.

Wij houden je op de hoogte.

Vriendelijke groeten,

A. en M. te Bathmen, Deventer, Overijssel

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Overzicht Raming Kosten Verbouw achterhuis Persingen (Gemeente Berg en Dal, bij Nijmegen) volgens uw aanvraag per e-mail 3-12-20..

 

Opgenomen in de raming: in het algemeen een optimaal degelijke en fraaie bij de boerderij passende casco- aanpak, werkzaamheden uitgevoerd door een goede aannemer:

 • –  optimale isolatie en afwerking dak binnenzijde, zijgevelsachtergevel: stucwerk op degelijk plaatwerk
 • –  inbouw verdiepingsvloer gedeeltelijk
 • –  aanbrengen extra trap met balustrades
 • –  ruim voldoende dakramen voor een optimale lichtinval
 • –  vloerverwarming
 • –  een nieuwe geïsoleerde gevlinderde cement-dek-vloer op de begane grond
 • –  voorbereidingen elektrische installatie, water, gas
 • –  btw, incl. korting op isolatiemaatregelen
 • –  post onvoorzien a 10%
 • –  rietdekkerswerkzaamheden tbv dakramen en kachelpijp
 • –  enige eenvoudige zelfwerkzaamheden (hulp bij sloop en opruimen)
 • Niet opgenomen in deze berekeningen
 • –  nieuwe keuken
 • –  nieuwe badkamer
 • –  inbouw slaapkamers op de verdieping
 • –  nieuwe meterkast en aansluitingen
 • –  afmonteren elektrische elementen, water, gas
 • –  herstel stucwerken buitengevel
 • –  bouwbegeleiding, ontwerp, tekenwerk, eventueel benodigde vergunningen
 • –  nieuwe kachelpijp door rieten dak
 • –  houtkachel, tegelkachel, leemkachel oid.
 • –  verfwerk
 • 
In totaal moet u voor bovengenoemd geheel rekenen op een uitgave van ±± E ………
 • Bovenstaande is thans volgens uw opgave tot stand gekomen.

Uiteraard is het zo dat wij met elk bouwbudget een passende oplossing willen bieden. Er gaat dan een uitgebreid ontwerptraject aan vooraf.
Daarnaast is bovenstaande een redelijke en objectieve casco-benadering en zal er door de omvang van de boerderij altijd een bepaald budget nodig zijn. Wij hebben met een grootst mogelijk zorgvuldigheid deze raming opgesteld, dit naar aanleiding van recente referentieprojecten, uitgevoerd door betrouwbare en kundige bouwbedrijven.

________________

Dag Eelco,
We zijn nog steeds in onderhandeling over de boerderij en misschien gaat het allemaal wel lukken.
Dank je wel voor je begeleiding en voor het verslag en de begroting.

Ik maak vandaag het factuurbedrag over.
Hartelijke groet,
A. K. O. Te Persingen, Berg en Dal, Gelderland

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Ha Eelco,

Dank voor je bezoek de aangename kennismaking en je eerlijke mening met inzichtelijke adviezen. Dat waarderen we heel erg!

We willen de komende tijd graag gebruiken om de zaken op een rijtje te zetten en daarbij zijn basisinzichten nodig: huidige bouwkundige staat van het huis, huidige marktwaarde van het huis en de verkoopbaarheid in de huidige staat.

Hartelijke groet, je factuur maak ik nu meteen over,

M.B. te Twello, (Gemeente Voorst, Gelderland)

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Boerderij te Bronckhorst (Achterhoek, Gelderland) waarbij de aannemer een ernstige bouwfout moest oplossen

Beste Eelco,

(……)

Wat de aannemer betreft, ze hebben prima reparatie -werk geleverd onder heersende garantievoorwaarden, bedankt ook voor de bemiddeling. Qua prijsvorming ook helemaal in orde, en als oplossing voor het probleem zeer goed werk geleverd. En voorbeeldfunctie voor alle aannemers. Jouw aanbeveling en onze keuze voor deze aannemer was dus een heel goeie.

Groet,

M. en V. te Bronckhorst, Gelderland

 

***********************

Raming van verbouwkosten boerderij te Grolloo, Drenthe

een en ander volgens uw aanvraag voor een aankoopadvies op locatie

E. en M. S. te Assen / 2017

Deze boerderij is inmiddels aangekocht door de opdrachtgever.

 

 • Kwalificatie:

de boerderij heeft geen monumentale status, eventueel verdere status onbekend

 

 • Vraagstelling door opdrachtgevers:

raming van mogelijke verbouwkosten nav. ons gesprek (dd. 23-06) en uw woonwensen, de huidige staat van de boerderij en passend in de omgeving, verder in relatie tot de huidige woning te Assen.

Een kostenraming is een in redelijke mate richtinggevend totaalbedrag betreffende de wensen van een opdrachtgever toegespitst op de betreffende boerderij in de staat waarin deze op dat moment verkeert, dit naar aanleiding van relevante referentieprojecten door Bureau Prent.

 

 • Opmerkingen:

de boerderij is inwendig niet helemaal goed herkenbaar meer als boerderij: de gebinten zijn grotendeels uit het zicht, hetzij verdwenen, er zijn verschillende kleinere ruimtes aangebracht (zachtboard plafonds aangebracht), zodat de deel (het achterhuis) wat hokkerig is geworden, de algemene en algehele wat matige afwerking is meer zoals een woonhuis opgezet. Het is nogal donker hier en daar. De boerderij maakt een redelijk onderhouden en stabiele indruk, een leuk Drenths exemplaar op een mooie locatie. In de loop van de tijd is de boerderij flink aangepast en aangetast met de inzichten van destijds, echter anno 2017 wel aan flinke herziening toe en er valt met wat inspanning en budget zeker veel meer van te maken. Het rieten dak is grotendeels in goede staat.

Desondanks is de boerderij, hoewel in mindere mate geïsoleerd en geventileerd, in huidige staat goed bewoonbaar.

 

 

 • Advies:
 • achterhuis versus voorhuis onderzoeken (bedoeld wordt de oorspronkelijke scheiding werk- en woongedeelte) en meer zichtbaar maken door de indeling te herzien, / cosmetisch door oa. gebinten weer in het zicht te brengen cq. te restaureren
 • de boerderij verkleinen in een meer oorspronkelijke lengtemaat, door een stuk van het achterhuis te verwijderen (esthetische verbetering en kostenvermindering)
 • herzien buitengevels cosmetisch, oa. gevelopeningen, goten, kleurstellingen, buitenluiken
 • tevens schilderen van het buitenhoutwerk, kozijnen in meer streekeigen kleuren
 • authentieke schoorsteen herstellen (tbv. hout-leem-tegel-kachel)
 • zichtlijnen aanbrengen door ntb. openingen in de gevels, glaspui achtergevel of glasgevel
 • lichtinval verbeteren, tevens mogelijk door glaspui achtergevel, dakramen aanbrengen, begane grond en verdieping
 • comfort verhogen, isolerende maatregelen, ventilatie, verwarming, badkamer
 • routing intern en naar terras / buiten onderzoeken
 • levensloopbestendig: alles op de begane grond situeren, kantoor aan huis, (mogelijkheid) meerdere slaapkamers en extra badkamer/wc op de verdieping
 • onderhoudsvriendelijk, praktische bewoonbaarheid, eventuele dubbel bewoonbaar, verkoopbaarheid op termijn
 • indien u geïnteresseerd bent geraakt in deze boerderij adviseer ik om eventueel een bouwkundig inspectierapport op te laten maken, dit gaat veel dieper in op de technisch bouwkundige staat en kan een eventuele onderhandeling gunstig beïnvloeden: wij verzorgen dit graag voor u.
 • er is tot op heden geen melding van asbest

 

 • Opgenomen in de kostenraming: in het algemeen een optimaal zeer degelijke en fraaie bij de boerderij passende aanpak met eigentijdse accenten, werkzaamheden uitgevoerd door een goede (lokale) aannemer, enige zelfwerkzaamheden:

 

 • sloop stuk aangebouwd achterhuis, mogelijk alleen achtergevel, met naar binnenvallende grote glazen spui
 • slopen van overbodige elementen / miv. enige eenvoudige zelfwerkzaamheden (zelfhulp bij sloop en opruimen)
 • enige herstelwerkzaamheden buitengevels
 • schoorsteen opnieuw aanbrengen
 • algemene cosmetische aanpak alle buitengevels (en wellicht dakkapellen) in de streekeigen stijl, gecombineerd met eigentijdse stijlopvattingen (ik denk hierbij ook aan uw huidige woning: een grote nieuwe achtergevel-glaspui).
 • voor een optimale lichtinval glaspui en nieuwe kozijnen met isolatieglas voor-zij-achtergevel, voldoende dakramen aanbrengen
 • optimale isolatie en afwerking buitenmuren, vloeren en binnenzijde dak
 • een nieuwe geïsoleerde betonvloer op de begane grond, strakke afwerking
 • stucwerk op degelijk plaatwerk binnenwanden
 • nieuwe (bewoonbare) verdiepingsvloer
 • aanbrengen vide met balustrade en nieuwe trap
 • vide in woonkamer met zicht op de kap
 • installatiewerkzaamheden, elektrisch, water, gas, riolering
 • lage temperatuur vloerverwarming met combinatie radiatoren, optimale ventilatie
 • rietdekkerswerkzaamheden tbv dakramen, kachelpijp, regengootjes indekken
 • restauratie gebintconstructie, dakconstructie, verstevigingen sporen
 • behandeling houtvernielers
 • badkamer stelpost E…
 • korting op energiebesparende maatregelen
 • Niet opgenomen:
 • nieuwe keuken, stelpost E …
 • nieuwe nutsaansluitingen op een nieuwe plek
 • eventuele andersoortige vloerafwerkingen begane grond
 • bouwbegeleiding, ontwerp, tekenwerk, leges eventueel benodigde vergunningen en constructieberekeningen
 • kosten nieuwe kachelpijp door rieten dak, nieuwe houtkachel, tegelkachel, leemkachel bijv.
 • alle verfwerken (zelfwerkzaamheden)
 • geadviseerd wordt om rekening te houden met een post onvoorziene uitgaven (10%)

 

 

Bovenstaande is thans volgens een inventarisatie (dd. 23-06) van uw wensen en aan de hand van de bestaande situatie van de boerderij vastgesteld, mede in relatie tot vergelijkbare objecten in en om Grolloo en naar aanleiding van de visuele kwaliteit en het afwerkingsniveau van uw huidige woning in Assen (via Funda).

 

Hierbij is uitgegaan van een optimale bouwkundige aanpak, optimaal wooncomfort, niet van een meer overdadige luxe.

 

In het totaal is rekening gehouden met verwijdering van een gedeelte van het achterhuis zodat de boerderij kleiner wordt en er minder verbouwkosten zullen zijn.

 

In totaal moet u voor bovengenoemd geheel uiteindelijk rekenen op een benodigd bouwbudget van ±± E …

De ervaring leert dat een dergelijk object met creatieve inspanning en slimme versobering van de plannen, zonder afbreuk te doen aan bouwkwaliteit en onze benadering van esthetiek, mogelijk enigszins aan comfort, te verbouwen is voor een lager bedrag.

Denk u aan daarbij aan een bouwbudget van ±± E …

 

Uiteraard is het zo dat wij met elk bouwbudget passende en mooie oplossingen willen bieden.

Er gaat dan een uitgebreid ontwerptraject aan vooraf, waarbij een ideaalplan gemaakt wordt en vervolgens een slimme gefaseerde aanpak in de uitvoer van de plannen een goed alternatief is.

Deze benadering, die wij veel vaker toegepast hebben en prima in de vingers hebben, doet uiteraard geen enkele afbreuk aan de algehele kwaliteit, echter hierbij wordt het geduld enigszins op de proef gesteld. Het hoofdaccent wordt dan iets meer gelegd op de desbetreffende fraaie locatie dan op de te verbouwen boerderij.

 

Ik hoop u hiermee een grote mate duidelijkheid te hebben verschaft, en verneem graag wat u verder wil gaan doen met de boerderij.

Eelco Prent, Bureau_Boerderij Verbouwen

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Geraamde kosten verbouwing Boerderij te Zwiep, Lochem (Achterhoek Gelderland) 24-09-20…

De verbouwing zou te hoog uitvallen gezien de wensen en budget van de opdrachtgever: niet aangekocht

 

Geachte M. en E. G.,

bijgaand mijn conclusie betreffende jullie verzoek om de verbouwkosten te ramen van de boerderij in Zwiep:

 

De uitgangspunten

schouw en gesprek met jullie dd 18-09 op locatie, gegevens makelaar via Funda, referentieprojecten door Bureau Prent_Boerderij Verbouwen

 

 

Geschatte verbouwkosten ±±

 • Verbouw Voorhuis E …..±±
 • Verbouw Achterhuis E …. ±±
 • Totaal in één verbouwfase E …..±±

 

 • bovengenoemde bedragen zijn inclusief keuken, badkamer, afwerking en BTW (tot juli 2015),
 • exclusief eventuele legeskosten Gemeente, honorarium

 

 • Het een en ander is afhankelijk van wensen en eisen, en met name het geselecteerde bouwbedrijf. Een bouwbedrijf bijvoorbeeld oostelijk gelegen zal minder kosten dan westelijk gelegen. Er is vraag naar werk, hetgeen gunstig is voor de opdrachtgever. Er zijn overigens uitstekend bouwbedrijven die de boerderij optimaal kunnen verbouwen in jullie regio.

 

Werkwijze

 • Er wordt door ons altijd rekening gehouden met en gewerkt naar een door de opdrachtgever vastgesteld bouwbudget, waarbinnen aan eisen en wensen van de opdrachtgever door ons wordt voldaan.

Voor ieder budget bedenken wij creatieve oplossingen, uiteraard uitgevoerd door een bekwame aannemer.

 

Advies

 • In eerste instantie zouden wij voor het totale Achterhuis, wellicht met een stukje Voorhuis, een ontwerp kunnen maken waarin al jullie idealen verwezenlijkt zijn, ook een nieuwe keuken en badkamer, etc. Dit lijkt haalbaar binnen het door jullie opgegeven budget, uiteraard afhankelijk van de uiteindelijke koopsom.

 

 • Het Voorhuis nemen we in het schetsontwerp als ideaalbeeld als totaal mee voor een andere fase, dit is in eerste instantie goed bewoonbaar te maken met een paar simpele ingrepen, zelf eventueel uit te voeren, zodat je daar voorlopig tot de volgende verbouwfase fijn kunt verblijven.

 

 • Mooi dat de vraagprijs verlaagd is. Je kunt bij het kadaster het bedrag opvragen waarvoor de huidige bewoners de boerderij ooit gekocht hebben. Al het meerdere dat zij nu vragen is hun winst en indien zij erg graag willen verkopen zullen zij hiernaar zeker ook kijken en wellicht hun huidige vraagprijs opnieuw bijstellen.

 

Tot zover, ik hoop dat ik jullie tot zover van dienst kon zijn en hoop van jullie te vernemen.

Veel succes met jullie overwegingen en de bieding, ik hoor het graag,

met vriendelijke groet,

Eelco Prent Bureau_Boerderij Verbouwen

 

***************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

Advies verbouw op locatie 17-02-20..: boerderij (status: cultuurhistorische waarde) te Geesteren,Gelderland

Opdrachtgevers: Mevr. T. en Dhr. W. H. te Geesteren

 

 • Kwalificatie:

De boerderij heeft cultuurhistorische waarde, beeldbepalend in het landschap

 • Vraagstelling opdrachtgevers:

Afweging blijven wonen of verhuizen i.v.m. kinderen uit huis. Eventueel indeling aanpassen: keuken, woonkamer badkamer, entree tuinzijde. Huis eventueel aanpassen aan toekomstig wonen (ouder, worden).

Is het mogelijk om met eenvoudige ingrepen het duurzame woongenot te bespoedigen, levensloop bestendig.

 

 • Opmerkingen algemeen:

het achterhuis van de boerderij is niet goed herkenbaar meer: de gebinten zijn grotendeels uit het zicht, de verdieping is afgetimmerd, er zijn verschillende kleinere ruimtes aangebracht, zodat de deel wat hokkerig is geworden, er bevindt zich een grote schouw (midden in de deel) de algemene en algehele afwerking is meer zoals een voorhuisbenadering opgezet. Het is nogal donker aan de RA-zijde, het plafond van de hilde is laag. De boerderij maakt een goed onderhouden en stabiele indruk, een fraai wat luxer Achterhoeks exemplaar op een mooie locatie. In 2003 is de boerderij flink aangepakt (met de inzichten van destijds).

 

 • Advies:
 • lichtinval verbeteren RA-zijde, hilde openen en dakramen plaatsen, zichtlijnen verbeteren door ntb. openingen in de RZ-gevel te onderzoeken en aan te brengen
 • deel opnieuw meer zichtbaar maken door ruimte opnieuw in te delen / cosmetisch door oa. gebinten weer meer zichtbaar te maken
 • tussengebied met bestaande trap naar verdieping tussen de ‘nieuwe deel’ en het voorhuis te creëren
 • schouw verwijderen, eventueel hout (-leem-)kachel op andere plek
 • routing: keuken toegankelijker maken vanuit deel
 • routing: terras toegankelijker maken vanuit de nieuw opgezette deel
 • losse afdak detoneert: loskoppelen van boerderij en iets verderop plaatsen zou de boerderij goed doen, houtwerk donker beitsen
 • dakramen LZ-gevel vernieuwen: bijvoorbeeld model Velux-Classico
 • schilderen van het buitenhoutwerk achterhuis zodat de benadering verschil voorhuis-achterhuis meer zichtbaar wordt: achterpui, kozijnen en raamhout, roeden antracietkleurig ntb
 • verder aan te vullen door opdrachtgever, zoals besproken ter plaatse