Home » Weblog Boerderij Verbouwen: Tips, Adviezen, Kosten bij Boerderij Verbouwen » Weblog » Wonen op de deel: ‘de verbouwde boerderij als vermomde villa’

Wonen op de deel: ‘de verbouwde boerderij als vermomde villa’

Op een jaren 50 boerderij te Vorden, gemeente Bronckhorst, (even noordelijk van het landgoed Hackfort) vond achter de schermen een heel spektakel plaats.

Het volledige en omvangrijke achterhuis is verbouwd tot een moderne woonruimte.

Op zich geen vreemd verschijnsel in deze tijd, ware het niet dat er van de bedrijvigheid aan de buitenzijde nauwelijks iets te bespeuren viel.

Hoewel de uiterlijke contouren van de gehele boerderij namelijk nagenoeg in tact bleven, was de binnenzijde des te meer aan verandering onderhevig.

Mede op basis van historische onderzoek is een aanvankelijke labyrint van sombere donkere ruimtes samengesmeed tot een nieuw mooi, helder en evenwichtig verbouwplan.

Eelco Prent, eigenaar van Bureau Boerderij Verbouwen Deventer wil, onder andere op deze wijze de plattelandsarchitectuur en landelijke sfeer zoveel mogelijk behouden, uiteraard met inbegrip van het creëren van een optimaal eigentijds en fraai wooncomfort, zowel qua interieur als exterieur.

Zonder een dwingende architectuur te willen toepassen ben ik sinds jaren met medewerkers gespecialiseerd in het complexe proces van boerderijverbouw en -restauratie waarnaar steeds meer vraag is, mede naar aanleiding van de groeiende beschikbaarheid van boerderijen en andere plattelandsbouwwerken als gevolg van boeren die hun bedrijfsvoering staken.

Veel opdrachtgevers in Oost-Gelderland (ook ‘Nieuwe Achterhoekers’ genoemd) komen uit de randstad en zijn op zoek naar een nieuwe mooie en meer organische woon-en leefomgeving, een gemoedelijke sfeer, rust en ruimte.

Het ontwikkelde concept van ingetogen metamorfose en terughoudende restauratie resulteerde eerder in een benoeming tot ‘Boerderij van het Jaar’ te Gorssel. Landelijk gooide deze typische ijsselboerderij hoge ogen door te worden bestempeld als ‘een inspirerend voorbeeld van hergebruik van een historische boerderij met een goed evenwicht tussen behoud van cultuurhistorische waarden en introductie van nieuwe hoogwaardige architectuur’.

Ook hier werd weer volop gefloten op de bouwplaats, want ook voor de uitvoerende ambachtelijke bouwlieden was dit een bijzonder project dat veel genoegen gaf en waaraan weer eens veel eer te behalen viel.

Een van de doelstellingen was uiteraard ook het in de hand krijgen en houden van de totale kosten van zo’n omvangrijke boerderijverbouwing.

Bureau Boerderij Verbouwen

Eelco Prent 2005-2007